Висшият съдебен съвет (ВСС)  ще гледа в четвъртък искането на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС)  ще гледа в четвъртък искането на
Коментари Харесай

ВСС решава за освобождаването на Иван Гешев в четвъртък

Висшият правосъден съвет (ВСС)  ще гледа в четвъртък настояването на шестима кадровици от Прокурорската гилдия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това излиза наяве от дневния ред на Пленума, който беше оповестен в уеб страницата на съвета. Заседанието е планувано от правосъдния министър Крум Зарков, който ръководи кадровия орган. 
Прочетете още
На 12 май шестима членове на Прокурорската гилдия - Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, Йордан Стоев и Огнян Дамянов внесоха предложение за освобождението на Гешев с аргумента, че е нарушил служебните си отговорности. Според тях това станало като наредил на зам. шефа на следствието Ясен Тодоров да заведе израелски експерт по контратероризъм на мястото на атентата против основния прокурор.

 Самият Гешев споделя, че не ги е нарушил, тъй като по това време бил в отпуск и бил делегирал функционалностите на основен прокурор на заместника си Борислав Сарафов. 

Не е ясно обаче дали кадровият орган няма да отсрочи гледането на настояването за друга дата, тъй като в това време бе импортирано второ искане за премахване на Иван Гешев. То беше от същите кадровици. Новият претекст е, че е нарушил етичния кодекс на магистратите, наричайки политиците " отпадък ". 

Миналия четвъртък шефът на Върховен административен съд Георги Чолаков предложи да се съблюдава практиката при предходното гледане на искане за освобождение на Гешев предходната година. Тогава кадровиците в едно съвещание дебатираха по предложенията на някогашните правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. 

Междувременно пък Гешев попита Конституционен съд дали може Висш съдебен съвет, който е  с изминал мандат да го освобождава от служба.     
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР